De cheque werd woensdag overhandigd. vlnr: Robin Kors, Thomas Lute, Carla van Hoorn, Ruben Gieling, Didier Ruijters, Linda Strijbis, Stef Callenbach en Nicky Roos. (Foto: Theo Annes)

‘Serieus Langedijk smaakt absoluut naar meer’

Gepubliceerd op:
15/8/2021 19:36
6/1/2021 17:35
Door:
Redactie

LANGEDIJK - Het is alweer een week geleden dat de mannen van Serieus Langedijk hun ‘radiohol’ in Zuid-Scharwoude verlieten na vijf dagen non stop radiomaken. Stef Callenbach was samen met zijn vrienden Thomas Lute en Didier Ruijters dag en nacht te horen én te zien en samen met Ruben Gieling van café de Schelvis en technici achter de schermen Nicky Roos en Robin Kors, maakten ze er een gigantisch succes van. Opbrengst voor de Voedselbank Langedijk: maar liefst 20.000 euro!

Serieus Langedijk vond plaats van 27 december tot 1 januari 00.00 uur, met als doel om geld in te zamelen voor Voedselbank Langedijk. Ooit begonnen als grapje, we zien wel waar het schip strandt, maar al snel werd het bloedserieus. Elke avond werd de tussenstand bekendgemaakt. Dinsdagavond stond er al 3478 euro op de teller. “En toen dachten we: waar gaat dit heen!”, zegt Stef Callenbach, die volgens eigen zeggen nog steeds een beetje in een roes leeft. “We dachten eerst aan 5000 euro, prachtig bedrag en daar kan de Voedselbank wel wat mee. Maar op woensdag was de tussenstand al € 8586,50! Toen sloeg onze fantasie op hol en riepen we tegen elkaar: ‘We gaan voor de tien, nog beter: we gaan óver de tien!’”

Afbeelding
De actie werd officieel geopend door wethouder Nils Langedijk en dochter Eva. (foto: Theo Annes)


Op de laatste dag was de stand opgelopen tot ruim boven de 10.000 euro en was het doel ruimschoots behaald. “Mede door een fantastische donatie van Marieke Neesen van Lief Langedijk, de gemeente Langedijk, een wervingsactie door Remy de Jong van De Jong Reclame onder zijn vrienden en klanten, maar ook door de verkoop van muffins door Maud en door al onze sponsoren, groot en klein!”

Radiocollega’s

Ook radiocollega’s wisten de mannen te vinden en belden naar de uitzending. “We waren live in de uitzending van Mart Meijer van Radio 538 die ook nog een geldbedrag doneerde. Dinsdag was niemand minder dan Giel Beelen in de uitzending om ons succes te wensen, en ook werden we gebeld door Tim op het Broek van KINK, en ook Eddy Keur van NH Radio was in de uitzending. Iedereen was razend enthousiast.” Dat gold ook voor vele mensen in Langedijk én omstreken. “Didier heeft zijn roots in Limburg, ook daar werd er enthousiast geluisterd en gekeken. Maar ook vrachtwagenchauffeurs lieten weten ons op te hebben staan, mensen die nachtdiensten draaien, en in vele huiskamers stond de televisie de hele dag op Serieus Langedijk afgestemd.”

Afbeelding
Stef, Didier en Thomas waren de mannen achter de knoppen. (foto: Ruben Gieling)

Op 31 december stond de teller ‘s middags op een ongelooflijke € 11.689,40, waarna de eindstand om 23.30 uur zou volgen. “Wat er toen gebeurde hadden wij nooit kunnen bedenken; René Froger belde ons namens de Voedselbanken Nederland live in de uitzending en vulde dit bedrag nog even aan tot 12.000 euro. En vlak voor de definitieve eindstand besloot een aantal sponsors om hun sponsorbedrag zo naar boven af te ronden dat het totale eindbedrag op 20.000 euro kwam, echt ongelooflijk! We konden toen even geen woord meer uitbrengen door de brok in onze keel...”

Vriendschap nog in stand

“We hebben ontzettend veel meegemaakt en zo veel lol gehad. Ondanks het totale slaapgebrek was het één groot feest, waarin de saamhorigheid van de Langedijkers en de medewerking van ondernemend Langedijk, de gemeente en alle anderen die hun steentje op wat voor manier dan ook hebben bijgedragen echt even genoemd moet worden. Ook onze vriendschap is gelukkig nog in stand”, lacht Stef, “We zijn elkaar niet zat na die radiomarathon.”

Voedselbank is dolblij

Ook Carla van Hoorn van de Voedselbank is nog steeds een beetje beduusd van het mega eindbedrag. “Toen ze deze actie begonnen, dachten we: als het drieduizend euro oplevert kunnen wij een ompakruimte bekostigen waar bijvoorbeeld bevroren vis naar kleinere porties omverpakt kan worden. En mocht er meer worden opgehaald dan kunnen de verliezen die we hebben geleden vanwege de coronacrisis enigszins worden opgevangen. Dat het dit bedrag werd hebben we natuurlijk nooit durven dromen. Nu zouden zonnepanelen op ons pand een optie kunnen zijn, of de voedselpakkettenhal ombouwen naar supermarktmodel. Het is onnodig te zeggen dat we Serieus Langedijk, én alle mensen de gedoneerd hebben, gigantisch dankbaar zijn!” Ook zij was bijna dag en nacht aan de buis gekluisterd en genoot enorm van de uitzending. “Vooral de interactie tussen de mannen en de luisteraars, het ‘Koken met’ waar ik ook aan mee deed en de hilarische Bingo waren erg leuk. Ik vind het heel knap dat deze onervaren radiomakers zoiets groots hebben neergezet.”

Serieus Langedijk 2021

Nu de rook weer een beetje is opgetrokken, zijn ook de mannen van Serieus Langedijk beetje bij beetje aan het vooruitkijken. “We hebben de laatste dagen nog wat opgeruimd, rusten een beetje uit en zijn ook al weer voorzichtig wat plannen aan het maken voor de volgende editie. Want dat er een tweede editie van Serieus Langedijk komt, dát is zeker. We krijgen nu al appjes van mensen: We missen jullie op tv, wanneer zijn jullie weer op de radio? Het zou mooi zijn als de Schelvis dan gewoon weer open is zodat er publiek bij kan. Welk goed doel we dan gaan steunen? Geen idee, maar het wordt weer groots!”

Laatste Nieuws

Uitgelicht