Serieus Langedijk een waanzinnig succes 20.000 euro voor Voedselbank Langedijk

Gepubliceerd op:
15/8/2021 19:36
6/1/2021 12:08
Door:
Redactie

Nicky Roos, Didier Ruijters,  Ruben Gieling, Thomas Lute, Robin Kors en Stef Callenbach begonnen na de kerst aan de dj-actie Serieus Langedijk om binnen vijf dagen hopelijk 6.000 tot 7.000 euro in te zamelen voor de lokale voedselbank. De actie werd een waanzinnig succes, ondanks versobering van het programma vanwege corona. Woensdag overhandigden de zes een symbolische cheque van 20.000 euro aan de voedselbank. Voorzitter Linda Strijbis: "Het is echt een megabedrag, dit hadden we gewoon niet verwacht. Te leuk!"

De zes vrienden sloten zichzelf op 27 december op in De Schelvis te Zuid-Scharwoude om vijf dagen lang muziek en meer aan te bieden via radio, televisie en livestream. De titel Serieus Langedijk is een knipoog naar 3FM Serious Request. Helaas moesten een aantal studiogasten afgezegd worden vanwege corona, maar dat mocht de inzet en de pret niet drukken. Nicky Roosen: "Het zwaarste was het slaapgebrek. We zouden 's nachts vier uur slapen maar dat werden er twee. Maar we kregen zoveel energie van alle reacties. De vermoeidheid kwam er eigenlijk pas vorige week uit."

Voor de initiatiefnemers was het succes bijna onwerkelijk. "Zeker op het moment, maar nu eigenlijk nog steeds", zegt Nicky. "Tegen de 50 bedrijven hebben gesponsord, veel al van te voren. En dan ook nog alle andere donaties. Soms refreshten we de pagina  met verzoekjes en donaties, en dan waren er weer drie pagina's. Niet normaal."

De voedselbank wil graag een ompakruimte in de koelcel, om erbinnen voedselwaren te verdelen. Die kost 1.000 à 2.000 euro. Nu is, ondanks dat de kerstpakketactie 4.000 euro minder opleverde, ineens heel veel meer mogelijk. "We mogen meer dromen dan gedacht", zegt Linda Strijbis. "Maar we willen mensen niet blij maken met dooie mus, dus overleggen we eerst goed". Er is in ieder geval genoeg om mensen die het krap hebben, maar om wat voor reden dan ook geen contact opnemen, te kunnen helpen.  "Soms is er schroom, en we horen wel van mensen die zichzelf wegcijferen, met de gedachte dat er anderen zijn die het nóg slechter hebben. Maar we helpen zo elkaar in de buurt en gaan meteen voedselverspilling tegen."

Zelf heeft Linda ook gekeken en geluisterd. "Ze deden het echt enorm leuk. En dan al die verrassingstelefoontjes. Vooral heel mooi dat zoveel bedrijven en mensen elkaar zo'n warm hart toedragen". Mede-bestuurslid Carla van Hoorn raakte verslaafd. "Ik heb ook bij moeten slapen. Het was zo verslavend. Zo leuk. En de bingo was zo hilarisch."

Ook Carla had het grote succes nooit verwacht. "Nooit verwacht, zo groot, zo mooi....  En zo volwassen hoe die jongens het hebben aangepakt, super. Het was ook nooit zo groot geworden zonder radio en televisie. Heel veel mensen luisteren niet via internet."

Op de vraag aan Nicky of het experiment Serieus Langedijk een vervolg krijgt zegt hij: "Ja, absoluut, dit gaan we eind van het jaar weer doen. We zijn al bezig met de volgende editie. We hadden drie maanden voorbereiding, nu willen we ruimer de tijd nemen. Het goede doel is alleen nog de vraag."

Wie nog wil nagenieten kan dat doen via serieuslangedijk.nl en facebook.com/serieuslangedijk.

Laatste Nieuws

Uitgelicht