De mannen van Serieus Langedijk gaan weer vijf dagen lang radio maken voor het goede doel!

Serieus Langedijk dit jaar voor Stichting Oosterheem

Gepubliceerd op:
10/1/2023 12:53
15/12/2022 13:21
Door:
Redactie

LANGEDIJK - Na het grote succes van vorig jaar gaat het ook dit jaar weer gebeuren: Serieus Langedijk, de radiomarathon voor het goede doel. Het dj-team is ongewijzigd, net als de locatie. Didier Ruijters, Thomas Lute en Stef Callenbach gaan wederom vijf dagen lang live radio en televisie maken in de zaal van café De Schelvis. Samen met gastheer Ruben Gieling en met technische ondersteuning door Nicky Roos en Robin Kors staat het concept als een huis.

Van 27 tot en met 31 december is De Schelvis het domein van Serieus Langedijk. Stef Callenbach vertelt: “We hebben er enorm veel zin in! Wat dit jaar totaal anders is, en voor ons megaspannend, is dat we nu live publiek ontvangen. Eindelijk! Zo was het eigenlijk al bedoeld, tijdens de eerste editie in 2020, maar door de corona kon dat niet. Dit jaar is De Schelvis ‘s middags geopend en dan kunnen mensen die een leuke actie hebben langskomen, maar ook alle andere toeschouwers zijn van harte welkom. Ik denk dat het ons een enorme boost zal geven. Zeker de laatste dag is het altijd ‘op het tandvlees’. Na vier dagen kort en slecht slapen, veel emoties en bijna 24/7 ‘aan’ staan, is de aanwezigheid van live publiek heel fijn voor ons.”

De mannen zijn momenteel heel druk bezig met de voorbereidingen. Stef: “Waar we de eerste editie nog werkten met vooral geleend technisch materiaal, hebben we nu veel dingen in eigen bezit. Dat konden we onder andere aanschaffen door sponsoring door de Stichting Lief Langedijk, en door de medewerking van Streekstad Centraal zijn we ook live op televisie te zien. Ook hebben we weer een redactie die ons voortdurend op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen en die ons helpt om naar buiten toe te communiceren. Eerder deden we het met maar een klein groepje mensen, het is heel fijn dat we nu zaken kunnen delegeren en ons kunnen focussen op het radiomaken en entertainen!”

Huisband Kuuks

Naast 24/7 radio zal er ook een aantal artiesten langskomen, waaronder ‘huisband’ Kuuks en coverband Suitcase. “Nieuw dit jaar is de Serieus Langedijk Afterparty waar mensen met ons de grote ontknoping van SL2022 en het nieuwe jaar kunnen vieren. De kaartverkoop voor dit feest gaat hard!”

Zorgtuinderij Oosterheem

Een nieuwe editie betekent ook een nieuw goed doel. Het team heeft in de omgeving gekeken en zijn terechtgekomen bij Oosterheem, de zorgtuinderij in Broek op Langedijk. Stef: “We wilden na de Voedselbank en Stichting Help Elkander weer een echt lokaal doel en dan bij voorkeur een kleinschalige organisatie. We kwamen al snel uit bij deze zorgtuinderij. Iedere Langedijker is er vast weleens langs gevaren, maar vroeg zich af wat daar toch gebeurt. Wij zijn gaan praten en waren zwaar onder de indruk.” Zorgtuinderij Oosterheem is een woon- en werkvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier wonen, verdeeld over twee woongroepen, twaalf mannen en vrouwen met een zorgvraag en met afstand tot de arbeidsmarkt. Woordvoerder Laura vertelt: “Met elkaar creëren we hier een veilig en warm thuis, waar iedere bewoner de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Samen met de woonbegeleiders wordt er gekookt en gegeten, spelletjes gespeeld, koffie en thee gedronken en vele verjaardagen en jaarfeesten gevierd. Naast het woonhuis ligt de zorgtuinderij waar door de bewoners zelf biologische groenten en fruit worden geteeld op elf eilanden. Deze worden gebruikt bij het koken in het woonhuis, verkocht in het groentestalletje aan de weg of verdeeld over andere locaties van de Raphaëlstichting. Je kunt van alles leren bij ons, zoals: biologische groenten en fruit telen, inpakwerkzaamheden, varen met de schuit, onderhouden van sloten, riet snijden en nog veel meer.” Laura is ontzettend opgetogen over de actie van Serieus Langedijk. “We waren enorm verrast dat ze ons kozen en er ook wel een beetje stil van. Al die aandacht zijn we niet gewend. We hebben met zijn allen goed nagedacht waar we het geldbedrag straks aan willen besteden. Eén bewoner zou graag met dolfijnen willen zwemmen, maar ja dan moeten we wel met zijn allen mee”, lacht ze. “We keken eens goed om ons heen en bedachten dat we wel wat vernieuwing kunnen gebruiken in de huiskamer. Zo is de vitrage aan vervanging toe en de bewoners gaven aan dat er niet echt een goede muziekinstallatie is. Voor de tuinders is er behoefte aan nieuw gereedschap en zo zijn er nog wel wat wensen. We hebben geen idee op welk bedrag we mogen rekenen, maar elke euro vinden we al fantastisch!”

Zorgtuinderij Oosterheem ligt op een prachtige plek aan de rand van het Oosterdelgebied. - Foto: aangeleverd

Uiteraard zal Laura ook een aantal keren met de cliënten langskomen in De Schelvis. “De meeste bewoners zijn jongvolwassenen en die vinden het machtig interessant allemaal. Een van hen wil zelfs graag live komen rappen in de uitzending en een ander is erg geïnteresseerd in de technische kant van het radiomaken, die mag meekijken met de mannen. We hebben er enorm veel zin in.”

Nu al traditie

De afgelopen edities van Serieus Langedijk hadden de dj’s soms pas achteraf in de gaten hoe groot de impact van hun actie is. “We kregen natuurlijk wel berichten op de chat, hoorden van Ruben, Nicky en Robin dat het buiten een gekkenhuis was en zagen van alles langskomen op de sociale media, maar dat het zo leefde in het dorp beseften we ons echt niet. Nu wel hoor, we krijgen al reacties van mensen dat ze er al weer zin in hebben. Ondanks het korte bestaan van Serieus Langedijk, is het voor een groot aantal gezinnen al traditie. Deze keer willen we dat héél Langedijk aan de radio of tv gekluisterd zit!”

Vijf dagen lang kan jij jouw favoriete plaat aanvragen, een inzamelingsactie starten of gewoon meegenieten van alle mooie en indrukwekkende momenten die tijdens de uitzending gebeuren.

Hou voor het laatste nieuws www.serieuslangedijk.nl in de gaten of de Facebookpagina van Serieus Langedijk.

Laatste Nieuws

Uitgelicht